Välimeren risteily 2012

|  Päivitetty 1.4.2013  |    Vierailua tällä sivulla 1.4.2013 jälkeen  |

Näytä koko kehystetty sivu  |


Aiempien risteilymatkoista tekemieni sivujen tapaan tällä sivulla on matkakuvia ja vähän tekstiä matkan kohteista, tällä kertaa risteilystä Välimerellä loppuvuodesta 2012.

Aiemmat risteilymatkat: Läntinen / Eteläinen Karibia 2003, Eteläinen / Itäinen Karibia 2007, Itäinen Välimeri 2008, Atlantti ja Läntinen Välimeri 2009, Brasilia ja Atlantti 2010, Lähi-itä ja Punainen meri 2011, Itäinen ja Läntinen Karibia 2011


Venetsia - Italia

Lennot tätä matkaa varten oli varattu hyvissä ajoin etukäteen, mutta jälleen kerran lentoihin tuli muutoksia varauksen jälkeen, kun ensimmäinen varattu lento peruttiin. Matkaan oli lähdettävä päivää suunniteltua aiemmin ja vietettävä yksi ylimääräinen yö Tukholmassa, jotta Venetsiaan päästiin aamulennolla, ettei ensimmäinen päivä kaupungissa olisi mennyt hukkaan.

Venetsian lentokentältä kaupunkiin pääseminen oli jo oma erikoinen kokemus, jossa heti tarvittiin venettä, koska kaupunki on saarella. Venetsiassa kierreltiin kaupungin nähtävyyksiä ja ensimmäinen yö oltiin pienessä hotellissa. Toisena päivänä mentiin laivalle, joka oli Venetsiassa toisen yön ennen varsinaisen risteilyn alkua.

Kolmantena päivänä kävin katsomassa vielä Pyhän Markuksen kirkon sisäpuolelta, koska ensimmäisenä päivänä se ei ollut avoinna. Silloin oli mahdollista kokea yksi asioista, joista kaupunki on myös tunnettu, korkean vuoroveden aiheuttama tulva. Vettä nousi Pyhän Markuksen torilla kyseisenä päivänä enimmillään ehkä parikymmentä senttiä. Näissä olosuhteissa jos ei käytä saappaita, kaupungissa kävellään paikoitellen kapeita kävelysiltoja pitkin.

  Grand Canal Rialton sillalta   Perinteinen Venetsian kulkuneuvo   Vettä San Marcon torilla
  Basilica di San Marco   Basilica di San Marco sisältä   Dogen palatsi sisältä

 


Risteilyohjelma

Tätä risteilyä oli ajatuksena suunniteltu pidemmän aikaa, kuin mitään muuta aikaisemmin jo useamman vuoden ajan. Ideana oli tehdä matka äidin 60-vuotis syntymäpäivien merkeissä Välimerelle.

Matkan suunnittelu alkoi todella sen jälkeen kun vuoden 2013 Välimeren risteilyt oli julkaistu noin vuotta aiemmin. Tulevista risteilyistä kuitenkaan ei löytynyt selkeää suosikkia keväälle 2013. Vaihtoehtoja katselin myös sekä ennen, että jälkeen aluksi suunniteltua ajankohtaa. Mielenkiintoisimmat vaihtoehdot löytyivät edellisen risteilykauden lopusta. Siirtämällä matkan ajankohta edelliseen syksyyn, päästiin tekemään matka aiempien kokemusten perusteella: parhaalla yhtiöllä joilla olin aiemmin matkustanut, aivan uudella laivalla, reitillä joka tarjosi paljon kohteita ja joista viisi olisi uusia myös minulle, selvästi seuraavan kesän hintoja edullisempaan hintaan.

Matkan reitti oli kahden viikon mittainen yhdistelmä itäistä ja läntistä Välimerta, sisältäen suuren määrän kohteita joissa vierailla. Kohteet olivat pitkälti tunnetuimpia ja suurimpia kaupunkeja alueella. Risteilyn ohjelmassa piti olla vain kaksi meripäivää.

Monet reitin kohteista olivat minulle kertausta. Kohteissa olin käynyt joko automatkalla Euroopassa 2004 tai aiemmilla risteilymatkoilla. Tätä hyödynnettiin niin, että retkiksi joissakin kohteissa valittiin vain pelkkiä kuljetuksia ja minä toimin "oppaana". Näin säästettiin myös selvästi, koska pitkät retket näissä kohteissa olisivat olleet myös kaikkein kalleimmat.

Viimeinen ja eräällä tapaa ratkaiseva valintaan vaikuttanut tekijä oli hytti laivalla, onnistuin löytämään selvästi tavanomaista suuremman hytin ja tällä oli merkitystä, koska matkalle lähtijöitä oli useampia ja halusin, että tilaa on riittävästi.

  
Päivä Kohde Tulo Lähtö
4.11 Su Venetsia - Italia - -
5.11 Ma Venetsia - Italia - 17:00
6.11 Ti Dubrovnik - Kroatia 12:00 20:00
7.11 Ke Merellä - -
8.11 To Rhodos - Kreikka 10:00 19:00
9.11 Pe Kusadasi - Turkki 07:00 18:00
10.11 La Ateena - Kreikka 07:00 15:00
11.11 Su Merellä - -
12.11 Ma Valletta - Malta 08:00 18:00
13.11 Ti Catania - Italia 08:00 17:00
14.11 Ke Napoli - Italia 07:00 19:00
15.11 To Rooma - Italia 07:00 19:00
16.11 Pe Firenze - Italia 07:00 19:00
17.11 La Toulon - Ranska 07:00 17:00
18.11 Su Barcelona - Espanja 06:00 -
Risteilyaikataulu

Reittikartta

 


Celebrity Reflection

Celebrity Reflection oli hyvin samanlainen laiva kuin Celebrity Solstice, jolla olin ollut risteilyllä Atlantin yli ja Välimerellä aikaisemmin vuonna 2009. Celebrity Reflection on Solstice luokan sarjan viides ja viimeinen risteilylaivoista, jotka on rakennettu vuosina 2008-2012.

Kooltaan Reflection oli yhden kannen verran korkeampi kuin muut sarjan aiemmat laivat. Muuten laiva oli yllättävänkin samanlainen kuin sarjan ensimmäinen. Olisin odottanut suurempia eroja sisustuksen yksityiskohdissa.

Laiva voi sanoa olleen aivan uusi, vain noin kuukauden vanha matkan aikana. Tällä matkalla kävi kuitenkin niin, että uutuus oli ehkä ongelma, laivaan tuli matkan aikana jokin suurempi vika, joka haittasi aikataulussa pysymistä matkan alkupuolella.

Risteily ei ollut ehkä aivan loppuun myyty tämä matkan aikana. Nykyään ei oikein matkan aikana saa tietoja muista matkustajista. "Amerikkalaisella" laivalla suurin osa matkustajista oli varmaankin sieltä suunnalta ja ehkä aasialaisten matkustajien osuus oli myös huomattavan suuri tai sitten tätä vaikutelmaa korosti läheisissä hyteissä olleet olivat lähes kaikki sieltä suunnalta.

  
Laivan tietoja
Pituus 319 m - Leveys 37 m - 126000 GT
13 kantta matkustajien käytössä
Risteilynopeus max 23 solmua (43 km/h)
1523 hyttiä 14 erilasita hyttiluokkaa
1299 parveke - 70 ikkuna - 154 sisä
3046 matkustajapaikkaa (2 hlö/hytti)
12 ravintolaa tai ruokapaikkaa
12 muuta baaria tai oleskelutilaa
9 uima- tai poreallasta
Laivan pohjapiirros
Neitsytmatka 10/2012
Rakentaja Meyer Werft - Papenburg - Saksa

Laiva ulkoa

  Laiva etuviistosta Kusadasissa   Laiva etuviistosta Kusadasissa   Laiva takaviistosta Venetsiassa
  Parveke ulkoa (keskellä kuvaa)   Laiva etuviistosta Dubrovnikissa   Laivan keula Dubrovnikissa

Ulkokansi ja Solarium

  Allasalue   Auringonlasku Venetsiassa   Logon heijastus
  Solarium sisäallasalue   Myrsky uima-altaassa   Solarium suihkulähde

 

Laiva sisältä

  Opus ravintola   Opus ravintola   Jälkiruoka
  Tuscan Grille ravintola   Qsine ravintola   Oceanview Cafe ravintola
  Molecular Bar   Molecular Bar   Martini Bar
  Reflection teatteri   Reflection teatteri   Kasino
  The Hideaway aula Keskusaula   Kuntosali

 

Hytti ( 7108 )

Tällä risteilyllä hytti oli jotain todella paljon aiemmista matkoista ja tavallisesta poikkeavaa. Tasoltaan normaalia parvekehyttiä vastaava hytti ei vielä mitään luksusta kuitenkaan ollut, mutta tilaa oli riittävästi useammallekin henkilölle noin 50 m2 perhehytissä, jollaisia laivalla on vain neljä kappaletta. Hytissä oli suuri olohuone, iso ja pieni makuuhuone, WC ja parveke, josta rajoittunut näkymä ja ikkunat laivan keulaan päin. Hytti oli aivan laivan etuosassa, muuten hyvä sijainti, muttei hiljaisin mahdollinen aamuisin, kun laivalla alkoi valmistautuminen satamiin saapumisiin.

  Olohuone   Olohuone   Iso makuuhuone
Pieni makuuhuone / WC   Auringonnousu Napolissa Parveke

 


Dubrovnik - Kroatia

Risteilyn ensimmäinen vierailukohde oli Dubrovnik Kroatiassa. Risteilyn kohteista tämä oli ainoa, jossa satamaan saapumista oli mukava katsella, koska saapuminen oli valoisaan aikaan ja satamakin oli hienossa paikassa meren lahdessa oleva risteilysatama.

Ensimmäinen retki oli aluksi hieman kauemmas Cavtatin rantakaupunkiin. Siellä oli jo nähtävissä useissa muissakin matkan kohteissa toistunut asia, tähän aikaan vuodesta matkailukausi alkoi olla jo ohi. Retken toinen kohde oli Dubrovnikin vanha kaupunki. Sielläkään ei paljoa nähtävää ollut, retkeen kuulunut vierailukohdekin jouduttiin jättämään väliin aikatauluongelmien vuoksi, koska siellä ei olisi ehditty käydä ennen sulkemisaikaa.

  Vanha kaupunki näköalapaikalta   Cavtat satama   Cavtat satama
  Dubrovnik palmu ja patsas   Dubrovnik vanha kaupunki   Dubrovnik auringonlasku

Dubrovnikin jälkeen oli meripäivä, jolloin matka suuntasi kohti itää. Meripäivää seuraavana aamuna, jolloin olisi pitänyt olla jo lähellä seuraavaa kohdetta Rhodosta ihmettelin laivan sijaintia kartalta, ettei olla vielä lähelläkään Rhodosta. Myöhemmin aamulla ilmoitettiin, että Rhodos jää väliin ja suunnaksi oli otettu jo seuraava kohde Turkissa. Laivaan oli tullut jokin suurempi vika, joka vaikutti toiseen potkuria pyörittävän moottorin käyttöön jollakin tapaa useamman seuraavan päivän ajan. Laiva ei siten pysynyt suunnitellussa aikataulussa seuraavina päivinä.


Kusadasi - Turkki

Kahden meripäivän jälkeen risteilyn toinen vierailukohde oli Kusadasi Turkissa. Retkikohde oli Ephesos, vaikka olin jo käynyt siellä risteilyllä aiemminkin, mutta kun oikein muutakaan järkevää vaihtoehtoa siellä ei ollut tarjolla. Valittu retki sisälsi käynnin alueella rinteessä olevassa Terrace Houses kaivauksilla, joilla en ollut edellisellä matkalla käynyt, joten näin sain tähän kohteeseen vähän uuttakin nähtävää.

  Ephesusen raunioita   Ephesus Celsuksen kirjasto Ephesusen raunioita ja kissoja
  Ephesus Terrace Houses   Ephesus Terrace Houses   Ephesus Celsuksen kirjasto


Ateena - Kreikka

Kolmas vierailukohde oli Ateena Kreikassa. Ateena on ollut yhden aikaisemman risteilymatkan lähtöpaikka, joten se oli varsin tarkasti nähty jo aikaisemmin. Retki täällä oli kaupungin tärkeimmälle nähtävyydelle Akropolis kukkulalle. Itse Ateenassa ei ollut mitään, mitä en ollut aiemmin nähnyt. Bussimatka Piraeusin satamasta ei kulkenut suorintareittiä menomatkalla Ateenaan ja tämä oli retken ainoa osuus, jossa oli vähän jotain uutta.

Akropolis   Erekhtheion   Parthenon

 


Valletta - Malta

Meripäivän jälkeen neljäs vierailukohde oli Valletta, pienen saarivaltion Maltan pääkaupunki. Maltan maisemat ja rakennukset olivat kaikkialla enimmäkseen toistensa näköisiä, paikallisesta kalkkikivestä tehtyjä. Retken suhteen Maltalla oli huono tuuri. Retkellä oli tarkoitus käydä veneellä Blue Grotton luolissa, mutta kova tuuli esti tämän, jonka tilalla oli turhanpäiväistä kävelyä Birgun vanhan kaupungin kaduilla. Retkellä pysähdyttiin myös Marsaxlokkin kalastajakylässä.

  Näköalapaikka Blue Grotto luolille   Marsaxlokk kalastajakylä   Lintu näköalapaikalla

 


Catania - Italia

Viides vierailukohde oli Catania Sisiliassa Italiassa. Retki oli kaksiosainen, ensin käytiin vuoren rinteillä sijaitsevassa Taorminan kaupungissa. Täältä Etna tulivuorta ei vielä näkynyt, vaan se oli pilvien peitossa. Matkan toisena osana käytiin tämän Euroopan korkeimman aktiivisen tulivuoren Etnan rinteillä pilvien yläpuolella noin 1900m korkeudessa. Matkalla nähtiin aikaisempien tulivuoren purkausten jättämiä eri ikäisiä laavakenttiä. Varsinainen tulivuoren huippu näkyi vain muutaman lyhyen hetken pilvien välistä.

  Taormina Etna pilvien takana   Taormina   Kreikkalaisen teatterin rauniot
  Etnan huippu   Etnan sivukraatereita   Matkustajat Etnalla

 


Napoli - Italia

Kuudes vierailukohde oli Napoli Italiassa. Vaikka Napolissa olin käynyt risteilyllä aikaisemmin, siellä oli tarjolla useampiakin retkiä paikkoihin, joissa en ollut käynyt ja vaikuttivat mielenkiintoisilta. Näistä tuli valittua retki Caprille.

Caprin saari on vajaan tunnin laivamatkan päässä Napolista. Caprin saarella ensin käytiin Anacaprin kaupungissa, jossa noustiin hiihtohissillä näköalapaikalle, josta oli todella hienot näkymät. Toisena osana retkeä oli varsinainen Caprin kaupunki. Hienon näköinen paikka sekin, joskin turistikausi oli jo selvästi ohi siltä vuodelta, esim. lähes kaikki kaupat oli suljettuna.

  Näkymä Anacaprilta   Näkymä Anacaprilta   Näkymä Anacaprilta
  Caprin satama   Näkymä Caprilta Caprin kapeita katuja ja rantaa

 


Rooma - Italia

Seitsemäs vierailukohde oli Rooma Italian pääkaupunki. Rooma on ollut yhden aikaisemman risteilymatkan loppupaikka, joten sekin oli tarkkaan nähty jo aikaisemmin. Retki täällä oli pelkät kuljetukset junalla Civitaveccian satamasta Roomaan lähelle Vatikaania. Taisin olla ensimmäistä kertaa ulkomailla junamatkalla. Juna ei ollut tavallinen julkinen italialainen juna, vaan hieman vanhan ajan tyylinen tilausmatkajuna. Junamatka oli yllättävän nopea tapa päästä sisämaahan Roomaan, tätä vaihtoehtoa voisin kyllä suositella muillekin.

Roomassa toimin oppaana, jossa tiukalla aikataululla kiersimme pikaisesti enemmän kohteita kuin laivan retkillä olisi ollut mahdollista. Ensin Vatikaaniin, jossa nähtiin ja käytiin Pietarinkirkko ja Vatikaanin museo. Ei ollut yhtään jonoa museoon, joten tässä kohtaa säästettiin selvästi aikaa. Muut keskeiset kohteet, jotka ovat varsin lähellä toisiaan, kuten Colosseum, Trevin suihkulähde, Espanjalaiset portaat ja Panhenon kierrettiin tämän jälkeen.

  Pietarinkirkon aukio   Pietarinkirkko sisältä   Pietarinkirkko sisältä
  Colosseum   Trevin suihkulähde   Espanjalaiset portaat

 


Pisa ja Firenze - Italia

Kahdeksas vierailukohde oli Firenze Italiassa, laivalla Livornon satama, koska Firenze on Rooman tapaan selvästi sisämaassa. Retkenä oli yhdistelmä Pisa ja Firenze. Näissä kohteissa olin myös käynyt aiemmin, kun automatkalla kiersimme Eurooppaa.

Ensimmäinen osuus oli lyhyt vierailu Pisassa, jossa katseltiin tietysti kaltevaa tornia. Pisassa oltiin sen verran varhaiseen kellonaikaan, etteivät Ihmeiden aukion muut kohteet olleet vielä avoinna, lopputuloksena kaksi kertaa olen käynyt Pisassa, mutta vieläkään en ole nähnyt alueen muita rakennuksia sisältä.

Toinen osuus oli kuljetus Firenzeen. Täällä toimin myös oppaana, vaikken paikkoja niin hyvin tuntenutkaan. Firenzessä käytiin sellaisissa kohteissa, jotka olivat jääneet väliin edellisellä matkalla mm. Ponte Vecchion sillalla, Uffizin galleriassa ja tuomikirkon kupolissa.

  Campo dei Miracoli - Ihmeiden aukio Pisan kalteva torni / Firenzen tuomiokirkko   Firenzen tuomiokirkko
  Punte Vecchio silta Arno joella David petsaan kopio Palazzo Vecchion edessä   Arno joen rantaa

 


Toulon - Ranska

Matkan viimeinen vierailukohde oli Toulon Ranskassa. Tämän kohteen retkistä ei ollut löytynyt etukäteen selvää suosikkia. Laivalla niissä mitkä eniten kiinnosti, ei ollut enää paikkoja ja useissa muissa kohteissa joihin retkiä olisi ollut Marseillen suunnassa, olin jo jossain retkien kohteista käynyt aiemmin. Tässä kohteessa ei lähdetty varsinaiselle retkelle kauemmas ollenkaan. Selvää turnausväsymystä oli jo havaittavissa.

Kaupunki oli merenlahden toisella puolella kuin laivan satama. Keskustaan oli kuljetus veneellä. Enkä Toulonista mitään erityistä nähtävääkään löytänyt. Nopein "retki" koko risteilyhistorian aikana, aikaa taisi mennä vain reilu tunti.

 
  Touloun venesatama   Touloun keskusaukio      


Barcelona - Espanja

Risteily päättyi Barcelonaan Espanjassa. Barcelonassa oltiin vielä yksi yö hotellissa. Muutamaa vuotta aiemmin Barcelonassa käydessä risteilyn yhteydessä jäi tunne, että siellä jäi paljonkin näkemättä ja vähän jäi vielä tämän toisen kerran jälkeenkin. Kaupunkia kierrettiin nyt kahtena päivänä turistibussin kyydissä. Kohteiden väliset etäisyydet Barcelonassa ovat suuria, joten aikaa niihin kuluu paljon. Tarkemmin tutustutiin aiemmin näkemättä jääneisiin kohteisiin, kuten Sagrada Familia kirkkoon sisäpuolelta ja Park Güell puistoon.

Sagrada Família ulkoa   Sagrada Família sisältä   Park Güell lisko


Loppusanat

Matkan ajankohta loppusyksystä oli oikeastaan ainoa kohta mikä etukäteen enemmän arvelutti, millainen mahtaa ollut sää siihen aikaan vuodesta. Sää yllätti positiivisesti, vettä satoi haitaksi asti ainoastaan Venetsiassa matkan toisena päivänä, muuten oli odotuksia ja tilastoja lämpimämpää, useimpina päivinä 15-20 astetta, muutaman päivänä vähän tätä enemmänkin.

Risteily kohteista paras oli Taormina Sisiliassa Italiassa. Caprin retki olisi toinen jonka nostaisin vähän muiden edelle. Näissä kohteessa en ollut aiemmin käynyt, joka antoi niille edun matkan parasta kohdetta valitessa. Muuten useissakin kohteissa oli vähän tunne, "tämäkin on jo nähty", kaikkein eniten Ateenassa. Muissa kohteissa joissa olin jo aiemmin käynyt, oli tarjolla ja onnistuin valitsemaan retkiä, joissa oli ainakin vähän jotain uutta nähtävää.

Matkalla ohjelman mukaisista kohteista Rhodos jäi pois. Teknisen vian takia laiva ei pysynyt aikataulussa matkan alkupuolella ja Rhodokselle asti ei päästy. Meripäiviä olisi voinut olla enemmänkin, etenkin kun toisella viikolla niitä ei ollut ollenkaan.

Mahdollisesti tuleville matkoille mielenkiintoisia reittejä löytyisi vielä vaikka Aasian suunnasta, jossa vielä ei ole tullut risteilyllä käytyä.