Peking - Kiina - 2006

|  Päivitetty 3.12.2006  |    Vierailua tällä sivulla 1.11.2006 jälkeen  |


Johdanto

Kahden edellisen kesän kuluessa asunnon remontoinnin merkeissä alkoi tuntua tarpeen viettää välillä vähän lomaakin. Tällä kertaa matkakohteeksi valitsimme Pekingin kaupungin Kiinassa. Tässä maan hallinnollisessa ja historiallisessa pääkaupungissa on 7-13 miljoonan asukasta laskettavan alueen koosta riippuen ja sen läpimitta on kymmeniä kilometrejä, joten oli siis aika tutustua ensimmäiseen todella suureen kaupunkiin. Tältä sivulta löydät matkakuvia ja kommentteja matkasta.


Taivaan temppeli

Lentomatkan ja hotelliin majoittautumisen jälkeen ensimmäisenä kaupungin monista nähtävyyksistä kävimme katsomassa Pekingin tunnuksenakin usein nähtävää Taivaan temppeliä. Temppelissä keisarit kävivät suorittamassa pyhiä toimituksia, jotta saataisiin hyvä viljasato.

 

 

 

  Hyvien satojen puolesta rukoilemisen sali
 ( Hall of Prayer for Good Harvests )
  Rakennus lähempää
  
  Yksityiskohtia
  

 

 

 

 

  Sisältä
  
  Kaiverruksia portaissa
  
  Alueen muita rakennuksia
( Imperial Hall of Heaven )

 


Retki kiinan muurille

Etukäteen matkan odotetuin osa oli retki Kiinan muurille. Retki sisälsi myös käynnit varrella olevista kohteista Ming-dynastian keisarien hautalaakson, Jade esineiden myyntipaikan ja esittelyn kiinalaisen lääketieteen saloihin.

Retken ensimmäinen pysähdys oli Jade esineiden myyntipaikassa. Paikassa oli lyhyt esitys esineisiin ja näyttelyyn. Myymälä oli sitten sitäkin suurempi. Hautalaaksossa käynnin jälkeen samassa paikassa oli kiinalainen ruokailu pyörivästä pöydästä.

 

 

 

Jade-esineiden kaiverrusta

Myymälä Ruokailusali

 

Toinen kohde oli Ming-dynastian keisarien hautalaakso, johon on haudattu kolmetoista Ming-dynastian keisaria perheineen ja jalkavaimoineen. Museossa oli haudoista löydettyjä esineitä.

 

 

 

Museo

Näyttelyesineitä

Näyttelyesineitä

 

 

 

 

Portti haudalle

Hauta

Hauta sisältä

 

Kiinan tunnetuin nähtävyys, yhteensä yli 6000 km pitkä, monin paikoin vuorten harjanteille rakennettu muuri on vielä nykyäänkin vaikuttava ilmestys. Muurin rakentaminen aloitettiin jo noin 200 eKr. suojaksi pohjoisien "barbaarien" hyökkäyksiltä ja viimeiset osat rakennettiin vasta 1600-luvun lopussa.
Retkellä kohteena oli Badalingin alue, joka sijaitsee noin 70 km Pekingistä koiliseen. Tätä noin neljän kilometrin pituista osuutta pidetään ehkä muurin parhaiten säilyneenä osana, toisaalta alueella oleva muuri onkin rakennettu lopullisesti vasta 1500-luvulla ja siihen on tehty mittavan entisöintityöt. Tämä alue onkin kaikkein suosituin matkailijoiden keskuudessa ja siellä vieraille miljoonia ihmisiä vuodessa.
Badalingin alueella muurin korkeus oli noin 8 m ja leveys oli noin 6 m, vartiotornien ylettyessä aina 15 m korkeuteen. Badaling on muurin pohjoisen osan korkeimmalla sijaitseva kohta, joka on noin 800 m korkeudessa ja muurilta avautuivatkin hienot näkymät kauas ympäristöön.

 

 

 

Maisema muurilta

Maisema muurilta

Maisema muurilta

 

 

 

Matkalla huipulle

Matkalla huipulle

Matkalla huipulle

 

 

 

Viimeinen nousu paikan huipulle

Osa korkeaa muuria

Vierailijoiden kuluttamat portaat

 

Retken automatkan reitti kulki tulevien vuoden 2008 olympialaisten eräiden keskeisten kisapaikkojen ohitse. Rakennustyö olivat vielä pahasti kesken, mutta olihan kisojen alkuun vielä 686 päivää aikaa (Tiananmenin aukion laidalla oli laskuri kisojen alkuun).

 

   

  

Olympiastadion rakenteilla

     

 


Tiananmenin aukio

Tiananmenin eli taivaallisen rauhan aukion ainakin sanotaan olevan maailman suurin aukio. Oikeastaan aukio oli kyllä odotuksia pienempi (880 x 500 m) tai paremminkin sillä oli useita rakennelmia, jotka jakoivat sen useampaan osaan joten se ei oikein tuntunut aukiolta. Suurin aukiolle olevista rakennuksista on Maon mausoleumi. Keskellä aukiota on 38 m korkea Kansan sankareiden muistomerkki. Aukion pohjoispäässä on Tianamenin portti, jonka kautta voidaan kulkea Kiellettyyn kaupunkiin. Vierailemalla portin päällä saa parhaan näkymän aukiosta, jos ilmansaasteiden läpi nyt edes aukion toiseen päähän sattuu näkemään.

 

 

 

Alueen muita rakennuksia
( Arrow Tower )
Etuportti
 ( Front Gate )
Kansan sankareiden muistomerkki
( Monument to the People's Heroes )

 

 

 

 

Maon mausoleumi

Tiananmenin aukio

Tiananmenin portti

 

 

 

 

Tiananmenin portti

Maon suuri muotokuva

Tiananmenin aukio portitlta nähtynä

 


Kielletty kaupunki

Kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Kielletty kaupunki on toiminut vuosien noin 1400 - 1911 välillä Ming- ja Qing-keisarien hallinto- ja asuinpaikkana. Vallihaudan ja 10 m korkean muurin ympäröimässä 72 hehtaarin (960 x 750 m) kokoisessa Kielletyssä kaupungissa on noin 800 rakennusta, joissa alunperin on ollut lähes 10000 huonetta.  Matkan nähtävyyksistä Kielletty kaupunki oli eniten kunnostustöiden kohteena tulevien olympialaisten alla, joten osa tärkeimmistä kohteista jäi näkemättä.

 

 

 

Meridiaani portti - sisäänkäynti kaupunkiin
( Wumen Gate )

Harmonian vaalimisen sali
( Hall of Preserving Harmony )

Taivaallisen puhtauden portin
( Gate of Heavently Purity )

 

 

 

 

Leijonapatsas
  

Keisarillinen puisto
( Imperial Garden )

Luoteinen vartiotorni
( Northwest tower )

 


Beihai puisto

Muutaman sadan metrin päässä Kielletystä kaupungista sijaitsee Beihai "pohjoisen meren" puisto. Yli 68 hehtaarin alueen, josta puolet vettä on yksi kaupungin suurista keisarillista puutarhoista. Nykyisin puiston, jonka historia ulottuu tuhannen vuoden taakse, tärkein nähtävyys on kauas puiston ulkopuolellekin näkyvä Valkoinen Dagoba. Tiibetiläiseen tyyliin rakennettu dagoba rakennettiin viidennen Dalai Laman Pekingin vierailun kunniaksi ja buddhalaisten pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi.

 

 

 

Jade saari
( Jade Islet )
Jade saari
( Jade Islet )
Valkoien Dagoba
( White Dagoba )

 

 

 

 

Temppelin sisäpiha

Temppeli sisältä

Kielletty kaupunki puistosta nähtynä

 


Kesäpalatsi

Keisarillinen kesäpalatsi, yksi Kiinan kuuluisimmista ja suurimmista puutarhoista (290 hehtaaria) sijaitsee jo selvästi kauempana reilun kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Moneen kertaan tuhottu ja uudelleen rakennettu puutarha edustaa nykyään kiinalaista puutarhaa parhaimmillaan. Alue on niin laaja, että alueen läpikäymiseen olisi pitänyt varata paljon enemmän aikaa.

 

 

 

Marmorilaiva

Marmorilaiva

Tyypillinen vene järven ylitykseen

 

 

 

 

700 m pitkä koristeltu käytävä

Portaikkoa ylöspäin

Alueen muita rakennuksia rinteessä

 

 

 

 

Alueen päärakennus
( Tower of Buddhist Incense )

Näkymä pohjoisen sisäänkäynnin läheltä
 

  

 


Muut kohteet

Paluumatkalla kesäpalatsilta pysähdyttiin eläintarhassa jonka erikoisuus ovat Kiinan symbolieläimet jättiläispandat.

 

 

 

Ruokatauko

Päiväunet

Ulkoilemassa

 

Hutong

Liikekeskusten ja pääkatujen takaisiin sivukujien näkymiin tuntumaa tarjosi hieman liiankin oma-aloitteiseen rikshakuski, vähempikin kiertely olisi kyllä riittänyt.

 

 

 

Sivukujien näkymiä

Sivukujien näkymiä

Vihanneskauppaa kadulla

 

 

 

 

Asuinrakennuksia sivukujilla

Asuinrakennuksia sivukujilla

 

Akrobtiaesitys

Yhtenä iltana kävin katsomassa akrobatiaesitystä.

 

 

 

Akrobatiaesitys

Akrobatiaesitys

Akrobatiaesitys

 

Wangfujing kadun ostosaluetta

Wangfujing kadun eteläpään ostosalue edustivat lähinnä länsimaista, laadukkaampaa ja kalliimpaa tasoa ja tavaratkin olivat todennäköisesti monissa liikkeissä aitoja, jos sillä nyt mitään väliä olisi ollut. Edullisempaa ja varmasti väärennettyä tarjontaa löytyy sitten ympäri kaupunkia.

 

 

 

Wangfujing kadun ostosaluetta

Wangfujing kadun ostosaluetta

Wangfujing kadun ostosaluetta

 

 

 

 

Wangfujing kadun ostosaluetta

Wangfujing kadun ostosaluetta

Wangfujing kadun ostosaluetta

 

Hotelli

Hotelli oli keskeisellä paikalla, muutaman sadan metrin päässä Wangfujing kadun pään ostosalueesta, kilometrin päässä Kielletystä kaupungista ja vajaan kahden kilometrin päässä Tiananmenin aukiolta.

 

 

 

Tianlun Songhe Hotel

Sisäänkäynti

Piha

 

 

 

 

 

Hotellihuone

Näkymä hotellihuoneen ikkunasta

 

Yhteenveto

Tämä matka oli minulle ensimmäinen pidempi kaupunkiloma yksittäiseen kohteeseen. Näinkin suuresta kaupungista sai näiden viiden päivän aikana ihan hyvän käsityksen, eikä mitään erityistä tainnut jäädä näkemättä tai puuttumaan.
Tulevat vuoden 2008 olympiakisat muuttavat kaupungin ilmettä ja saivat sen näyttämään monin paikoin suurelta rakennustyömaalta. Kaupungin ilme on silloin varmasti  monin paikoin aivan toinen ja sen kerrotaan muuttuneen suuresti jo viime vuosien aikana, eikä kaupunki vaikuttanutkaan ehkä niin eksoottiselta kuin etukäteen oletti. Toki kaupungin suuret perinteiset nähtävyydet olivat hienoja ja muista aiemmin käydyistä paikoista poikkeavia.
Liikkuminen ja eläminen kaupungissa on halpaa. Toisaalta liikkuminen taksilla on ajoittain hyvin hidasta. Kuitenkin huonoin puoli kaupungissa on heikko ilmanlaatu, vaikka muuten olikin yllättävän siistiä, ainakin jos pysyy pääkaduilla ostoskeskusten välissä.
Ostoksilla käyminen ei oikein muutenkaan ole minun juttu, joten kaupungin siihen tarjoamat mahdollisuudet olisivat olleet varmastikin nyt koettua paljon paremmatkin. Hirveästi en siis henkilökohtaisesti niitä hyödyntänyt ja ehkä niiden erityisen halpojen tai paikallisten paikkojen löytämiseksi olisi sitten pitänyt nähdä enemmän vaivaa.
Kaiken kaikkiaan ihan positiivinen kokemus ja varmaan tulevaisuudessa tulee valittua muitakin suurkaupunkeja matkakohteeksi, mutta sen saa sitten aika näyttää.